Als je aan de slag gaat met machinaal graven wil je natuurlijk veilig te werk gaan. Je zit immers niet te wachten op kapotte kabels en leidingen. Deze kapotte kabels en leidingen kunnen namelijk vervelende gevolgen met zich meebrengen. Om onnodige schade te voorkomen is het in Nederland dan ook wettelijk verplicht om een zogeheten KLIC melding te doen. Het woord ‘KLIC’ staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, verschaffen zij informatie over ondergrondse kabels en leidingen. Op basis van een KLIC melding kun je dan ook verantwoord je graafwerkzaamheden uitvoeren.
Hoe dien je een KLIC melding in
Voordat je start met de graafwerkzaamheden dien je ruim van tevoren je KLIC melding door te geven. Deze KLIC melding dien je door te geven aan het Kadaster. Aangezien een KLIC melding slechts twintig werkdagen na ontvangst geldig is, dien je dan ook op zijn vroegst twintig dagen voor de start van de werkzaamheden de melding aan te vragen. Zo heb je altijd de meest recente informatie beschikbaar. Wanneer je de melding aanvraagt, dien je aan het Kadaster een aantal gegevens te verstrekken. Zo dien je de locatie en het soort werkzaamheden door te geven. De netbeheerders zullen vervolgens de kabels en leidingen in kaart brengen.
De informatie vind je in de KLIC levering
Nadat de netbeheerders alle kabels en leidingen in kaart hebben gebracht, zul je de zogeheten KLIC levering ontvangen. In deze KLIC levering vind je een interactieve kaart of tekening met daarop alle kabels en leidingen van de betreffende locatie. Het kan zijn dat de netbeheerders nog enkele zaken hebben gemarkeerd of uitgelicht. Deze vergen tijdens de werkzaamheden dan ook extra aandacht om mogelijke schade te voorkomen. De grondroerder kan dan ook extra maatregelen nemen om zo secuur mogelijk te werk te gaan en schade te voorkomen.
Voorkom onnodige schade en kosten
Het aanvragen van een KLIC melding is ontzettend belangrijk. Naast het feit dat het wettelijk verplicht is, voorkom je ook nog eens onnodige schade en kosten. Wanneer je per ongeluk schade toebrengt aan leidingen of kabels, ben je immers ver van huis. Er kunnen namelijk verschillende veiligheidsrisico’s optreden. Denk bijvoorbeeld aan het ontsnappen van gas bij een kapotte gasleiding of het veroorzaken van kortsluiting. Ook kan bijvoorbeeld het internet uitvallen. Het repareren van de schade kan bovendien veel kosten met zich meebrengen. Ten slotte loopt het bouwproces ook nog eens flink vertraging op.