Wat kan een cybersecurity specialist voor jouw bedrijf betekenen?

Dit artikel gaat over cybersecurity. Waarom is die nodig. Welke invloed heeft werken in de cloud. Hoe past cybersecurity in de IT beveiliging, wat we ook zullen aanduiden met gegevensbeveiliging. Wat is het nut van een cybersecurity specialist. Dit zijn de aspecten die hier aan de orde komen. Maar eerst wat is cybersecurity.

Wat is cybersecurity

Cyber verwijst naar het internet en security is Engels voor beveiliging. Het gaat dus om de beveiliging tegen de risico’s die het gebruik van het internet met zich meebrengt. Dat die risico’s niet fictief zijn, bewijzen de vele inbraakpogingen via het internet, die regelmatig succesvol zijn. Soms zijn kwaadwillenden in staat om software, ransomware genoemd, via het internet op een server te krijgen. Als dan niet wordt betaald, dan richt de ransomware schade aan.

IT beveiliging

Cybersecurity past binnen de gegevensbeveiliging. Dat betreft de gehele IT-infrastructuur. Het gaat om de beveiliging van gegevens, onafhankelijk van waar ze zich in die infrastructuur bevinden. We willen bijvoorbeeld niet dat gegevens verdwijnen, maar dat hoeft helemaal niets met het internet te maken te hebben. Cybersecurity is van de gegevensbeveiliging een zeer belangrijk onderdeel geworden, maar niet het enige.

Waarom is IT beveiliging nodig

We gaven al een reden waarom gegevensbeveiliging nodig is, namelijk tegen het risico van ransomware. Ransomware kan gegevens doen verdwijnen, veranderen of kopiëren om ze te publiceren. Behalve dat we niet willen dat die dingen met de gegevens gebeuren, willen we dat ze van een geautoriseerde bron komen en tot onze beschikking zijn op het moment dat we ze nodig hebben.

Werken in de cloud

Bij deze manier van werken, praten we normaliter over gebruik van een laptop, waarbij de software en de gegevens zich ergens op een server bevinden, waarvan we (niet behoeven te) weten waar die zich bevindt. Dit betekent een sterke afhankelijkheid van het internet. De communicatie tussen je laptop en de server dient goed te worden beveiligd. Daarvoor wordt vercijfering, ook wel encryptie genoemd, toegepast. Ook moet worden voorkomen dat iemand vanaf het internet toegang krijgt tot jouw computer. De toegang tot jouw gegevens op de server dienen uiteraard afdoende te worden beschermd. Zeker bij gevoelige gegevens is de toepassing van een gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende.

Een cybersecurity specialist inschakelen

Het internet biedt geweldige nieuwe mogelijkheden, maar we zijn tegelijkertijd kwetsbaarder geworden. Privacy ligt bijvoorbeeld heel gevoelig. De risico’s zijn aanzienlijk. Dat betekent dat de kans is gegroeid dat er iets ongewenst plaatsvindt en gevolgen kunnen groot zijn. Vanwege de omvang van de risico’s is het inschakelen een specialist het overwegen zeker waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.