Wat zijn patchkasten?

Binnen een bedrijfsomgeving wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van verschillende soorten kasten. De kans is ontzettend groot dat we daarmee niets nieuws vertellen. Voor wat deze kasten betreft maken we een onderscheid tussen serverkasten en patchkasten. Op het eerste zicht lijken beide exemplaren nagenoeg hetzelfde te zijn, maar dat is niet helemaal correct, integendeel. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de deur zal je kunnen vaststellen dat deze in het geval van een serverkast geperforeerd is. Voor een patchkast geldt dat ze over een dichte deur beschikt. Dit als gevolg van het feit dat er geen warmte moet worden afgevoerd die in de kast wordt opgewekt. Benieuwd om meer te weten over patchkasten? Dan moet je vooral verder lezen! 

Wat is de functie van zo’n kast eigenlijk?

Binnen ondernemingen is het zo dat er hoofdzakelijk een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds de zogenaamde serverkasten en anderzijds de zogenaamde patchkasten. Voor deze laatste geldt dat ze eigenlijk dienst doet als verzamelplaats waar de verschillende netwerkkabels samenkomen. Om ervoor te zorgen dat het netwerk over een goed overzicht beschikt is het mogelijk om binnen deze kasten gebruik te maken van zogenaamde patchpanelen. Hiervoor geldt dat ze het eenvoudig mogelijk om alle kabels te ordenen zodat je in geval van bijvoorbeeld een storing direct die ene kabel kan gaan behandelen die als de verantwoordelijke wordt bestempeld. Het spreekt voor zich dat op deze manier het gebruik van patchpanelen in patchkasten ervoor kan zorgen dat een mogelijke storing of een ander probleem al vrij snel kan worden verholpen.

Wat maakt patchkasten zo interessant?

Eigenlijk hebben we het hierboven al een beetje aangegeven. Naast serverkasten kunnen we in ieder geval met recht en rede stellen dat ook patchkasten niet alleen ontzettend belangrijk, maar eigenlijk onmisbaar zijn binnen elke onderneming. Tegenwoordig is er in elk relatief groot bedrijf immers wel sprake van een niet onaanzienlijk netwerk waar gebruik van wordt gemaakt. Slechts wanneer dat netwerk op de meest optimale wijze wordt beheerd zal ze haar maximale potentieel weten te benutten. Wil jij dus met andere woorden ook kunnen genieten van een zorgeloos stabiel en vooral ook snel en overzichtelijk netwerk? Dan zal je kunnen concluderen dat het kopen van één of meerdere zogenaamde patchkasten absoluut een niet onbelangrijke keuze kan zijn om te maken.

Hoezo is er sprake van volledig gesloten deuren?

Bij het bekijken van de patchkasten die op de markt zijn terug te vinden is het zo dat veel mensen het vreemd vinden dat deze kasten zich kenmerken door volledig gesloten deuren. Met andere woorden, wanneer we deze gaan vergelijken met de deuren van serverkasten kunnen we vaststellen dat er geen sprake is van een zogenaamde perforatie. Dat is echter ook helemaal nergens voor nodig. Voor een patchkast geldt namelijk dat er in de praktijk uitsluitend of toch in ieder geval hoofdzakelijk gebruik in wordt gemaakt van passieve apparaten. Voor deze toestellen geldt dat ze geen warmte opwekken wat als gevolg heeft dat er ook geen optimale afvoer van de warmte moet worden gerealiseerd. Dat is uiteraard een zeer belangrijk gegeven om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *