voorraadbeheer optimaliseren en automatiseren

De voorraadbeheer optimaliseren en automatiseren

Als jouw bedrijf te maken heeft met voorraad van goederen, materialen of producten, dan is het belangrijk om deze voorraad ook goed bij te houden. Zo is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de voorraad met betrekking tot de aantallen, de verschillende soorten voorraden en wat er bij besteld moet worden. Goed voorraadbeheer is dan ook cruciaal voor het bedrijf. Optimaliseren van voorraadbeheer is in veel gevallen noodzakelijk omdat je daarmee de bedrijfsvoering een flinke steun in de rug kan geven. In dit artikel geven we dan ook enkele tips voor het optimaliseren van dit systeem.

Inventariseren

Een belangrijk onderdeel van goed voorraadbeheer is het uitvoeren van een inventarisatie. Dit moet constant gebeuren om de actuele voorraden in kaart te brengen en om alles wat wordt ingekocht en verkocht overzichtelijk te houden. Door gebruik te maken van software van AFAS om de voorraden bij te houden kan de inventarisatie voor het grootste deel geautomatiseerd worden bijgehouden. Zodra er goederen verkocht worden, kan dit worden aangepast in het voorraadsysteem. Hierdoor hoeft de voorraad niet telkens opnieuw geteld te worden. Een ander voordeel van het optimaliseren van de inventarisatie is dat de informatie met betrekking tot verkoop en inkoop direct kan worden doorgegeven aan de financiële boekhouding.

Inzichtelijk maken van voorraadstromen

Een andere reden om het voorraadbeheer binnen het bedrijf te optimaliseren, is het inzichtelijk maken van alle voorraden en voorraadstromen. Door overzichtelijk te hebben in 1 programma wat er met de voorraad gebeurt, kun je in de toekomst belangrijke beslissingen nemen. De software maakt het namelijk mogelijk om analyses te maken uit alle informatie die in de loop van een bepaalde periode is verzameld. Als er bijvoorbeeld tegen het einde van het jaar, in verband met de feestdagen, meer verkopen zijn waardoor de voorraden slinken, dan kun je met behulp van deze slimme analyses vooraf al voldoende voorraad inkopen.

Overal beheren

Waar het in het verleden met veel voorraadbeheer software alleen mogelijk was om in 1 enkel bestand te werken en vaak ook slechts op 1 computer, is het met de nieuwe software mogelijkheden een stuk beter geworden. Met de programma’s van AFAS heb je namelijk de mogelijkheid om altijd en overal aan voorraadbeheer te doen. Dat komt doordat het pakket een online programma is. Je hoeft dus niet op kantoor te zijn of achter een specifieke computer te zitten om de voorraad in te zien en te beheren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.