cybercrime

Wat te doen wanneer je bedrijf door cybercrime is getroffen?

Cybercrime kan in verschillende vormen voorkomen. De reden voor het ontstaan is van cybercrime is in de meeste gevallen door menselijke fouten. Hier is uw systeem en software dus ook nooit volledig tegen te beveiligen. In dit artikel DvD-ict in Breda meer over cybercrime. 

Voorzorgsmaatregelen 

Je hoeft je als bedrijf natuurlijk niet neer te leggen bij cybercrime. Integendeel zelfs. Het is belangrijk om alles eraan te doen dit te voorkomen. Dit kun je onder andere doen door binnen het bedrijf verschillende gradaties in te stellen voor de verschillende werknemers. Zo kan bijvoorbeeld zeer gevoelige informatie niet gemakkelijk worden gestolen. Is je bedrijf inmiddels zodanig gegroeid dan is het ook een optie om alles te laten beveiligen door systeembeheerder of netwerkbeheerder. 

Wat gebeurd er bij cybercrime?

Bij cybercrime proberen criminelen bedrijfsgegevens te versleutelen. Hierbij kun je denken aan bepaalde klantgegevens. Deze gegevens delen ze pas weer op het moment dat er losgeld wordt betaald. Mocht dit gebeuren moet je altijd aangifte doen en niet zomaar een bedrag betalen. 

Procedure opstellen voor cybercrime 

Zoals eerder gezegd is cybercrime nooit helemaal uit te sluiten, omdat voor een groot menselijke fouten ook de oorzaak zijn. Doordat cybercrime niet volledig is uit te sluiten is het wel belangrijk dat er een procedure wordt opgesteld. Dit begint met het creëren van een veilige omgeving waarin de medewerker kan vertellen wat er gebeurd. Denk hierbij aan het openen van een phishing mailtje. Door dit eerlijk te vertellen kan er sneller gehandeld worden en eventuele software en netwerken snel opnieuw versleuteld worden.  

Voorlichting over cybercrime 

Het opstellen van een procedure is een ding, maar daarnaast moet er ook een voorlichting worden gegeven. Het doorsturen van de procedure via de mail is vaak niet de beste optie. Neem hiervoor echt even de tijd voor. Wie moet er worden ingeschakeld? Door hier duidelijk over te verschaffen kan er zoveel mogelijk schade worden beperkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.